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Assembly Bill No. 134

CHAPTER 929

An act to amend Sections 12944.7 and 31633 of the Water Code, and
to add Sections 15.1 and 16.1 to the Castaic Lake Water Agency Law
(Chapter 28 of the Statutes of 1962, First Extraordinary Session),
relating to water.

[Approved by Governor October 14, 2001. Filed
with Secretary of State October 14, 2001.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 134, Kelley. Water resources.
(1) The California Water Resources Development Bond Act

authorizes the Department of Water Resources to enter into contracts for
the sale, delivery, or use of water or power, or for other services and
facilities, made available by the State Water Resources Development
System (State Water Project) with public or private corporations,
entities, or individuals, as prescribed. Existing law authorizes any public
agency that has executed a contract with the state for a water supply to
sell any water available to that agency directly to any ultimate water
consumer within the agency, subject to certain limitations.

The Castaic Lake Water Agency Law authorizes the Castaic Lake
Water Agency to acquire water and water rights, including water from
the State Water Project. The agency law authorizes the agency to
provide, sell, and deliver water at wholesale for municipal, industrial,
domestic, and other purposes.

This bill would authorize the agency to exercise retail water authority
within a specified area, in accordance with the County Water District
Law and as otherwise specified. The bill, with a certain exception, would
prohibit the agency from exporting groundwater produced within that
specified area. The bill would require the agency, during any rolling
average 5-year period, to use imported water for not less than 50% of the
water supply demand within that specified area, thereby imposing a
state-mandated local program. The bill would require the agency to
prepare a groundwater management plan, thereby imposing a
state-mandated local program. The bill would require the agency, prior
to formulating or adopting the plan, to form a representative advisory
council, comprised as specified, and to consult with the council
regarding all aspects of any proposed groundwater management plan.
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(2) The County Water District Law prohibits the Coachella Valley
Water District from imposing a replenishment assessment within an area
of benefit that exceeds the sum of prescribed costs.

This bill would include within those prescribed costs the cost of
recharging the groundwater basin with imported water from the State
Water Project.

(3) The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 12944.7 of the Water Code is amended to read:
12944.7. (a) Notwithstanding any other provision of law, except as

specified in subdivision (b), any public agency that has executed a
contract with the state for a water supply pursuant to Section 12937 may
sell any water available to that agency directly to any ultimate water
consumer within the agency.

(b) Notwithstanding subdivision (a), if the principal act of the public
agency restricts the agency to the wholesale distribution of water, the
right to sell water directly to consumers may be exercised by the agency
only pursuant to written contract with (1) a wholesaler, if any exists, to
which the water would otherwise be sold and (2) a public entity water
purveyor, if any exists, serving water at retail within the area in which
the consumer is located or a water corporation, if any exists, subject to
regulation by the Public Utilities Commission and serving water at retail
within the area in which the consumer is located.

SEC. 2. Section 31633 of the Water Code is amended to read:
31633. The amount of any replenishment assessment levied within

an area of benefit shall be established at the discretion of the board,
except that no assessment shall exceed the sum of the following costs
and charges:

(a) Those charges imposed under the contract between the district and
the state for an imported water supply from the State Water Resources
Development System consisting of all of the following:

(1) The variable operation, maintenance, power, and replacement
component of the transportation charge.

(2) The off-aqueduct power facilities component of the transportation
charge.

(3) The delta water charge.
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(4) Any surplus water or unscheduled water charge.
(5) Sums paid by the district to the Desert Water Agency for payment

of similar charges under a similar contract the agency has with the state
as provided in the water management agreement of July 1, 1976, as
amended.

(b) The cost of recharging the groundwater basin with imported water
from the State Water Resources Development System not included in
subdivision (a).

(c) The cost of importing and recharging water from sources other
than the State Water Resources Development System.

(d) The cost of treatment and distribution of reclaimed water for
recharge or for direct use in lieu of groundwater.

(e) The cost of programs providing incentives to use reclaimed water
or Colorado River water in place of groundwater.

SEC. 3. Section 15.1 is added to the Castaic Lake Water Agency
Law (Chapter 28 of the Statutes of 1962, First Extraordinary Session),
to read:

Sec. 15.1. (a) (1) Notwithstanding subdivision (b) of Section
12944.7 of the Water Code and Section 15 of this act, but subject to
paragraph (2), the agency may exercise retail water authority only within
the following boundaries:

Beginning at the southwest corner of Section 6, Township 3 North,
Range 14 West, S.B.M.; thence northerly along the westerly boundary
of said Section 6 thereof to the northwest corner of said Section 6, thence
westerly along the prolongation of the northerly boundary of Section 6
to the southwestern corner of Section 31, Township 4 North, Range 14
West, S.B.M.; thence northerly along the westerly boundaries of
Sections 31 and 30 to the northwest corner of Section 30, thence easterly
along the northerly boundary of Section 30, Township 4 North, Range
14 West, S.B.M. to the southeast corner of the southwest quarter of
Section 19, Township 4 North, Range 14 West, S.B.M.; thence northerly
to the northeast corner of the northwest quarter of Section 19; thence
easterly along the northerly boundary of Section 19 to the southeast
corner of Section 18, Township 4 North, Range 14 West, S.B.M.; thence
northerly along the easterly boundary of said Section 18 and
prolongation thereof to the northeast corner of Section 31, Township 5
North, Range 14 West, S.B.M.; thence westerly along the northerly
boundary of said Section 31 and prolongation thereof to the southwest
corner of the southeast quarter of Section 27, Township 5 North, Range
15 West, S.B.M.; thence northerly along the easterly boundary of the
west one-half of Section 27 to the northerly boundary of Section 27;
thence westerly along said northerly boundary to the northwest corner
of Section 28, Township 5 North, Range 15 West, S.B.M.; thence
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southerly along the westerly boundary of said Section 28 to the
northwest corner of the southwest quarter of Section 28; thence westerly
to the northwest corner of the southeast quarter of Section 29, Township
5 North, Range 15 West, S.B.M.; thence southerly along the westerly
boundary of said southeast quarter to the southwest corner of the
southeast quarter of Section 29, thence westerly along the southerly
boundary of said Section 29 and prolongation thereof to the southwest
corner of Section 35, Township 5 North, Range 16 West, S.B.M.; thence
southerly along the westerly boundary of said Section 35 and
prolongation thereof to the southerly right-of-way of that certain street
in the City of Santa Clarita known as ‘‘Lyons Avenue’’; thence westerly
along said southerly right-of-way to the intersection of said southerly
right-of-way and the easterly right-of-way of the public right-of-way
known as ‘‘Interstate 5’’; thence southeasterly along said right-of-way
until intersecting with the prolongation of the southerly boundary of
Section 6, Township 3 North, Range 14 West; thence easterly along said
prolongation thereof to the point of beginning.

(2) (A) Any area within the area described in paragraph (1) that is
also within the boundaries of the Newhall County Water District, and not
served by the Santa Clarita Water Company on September 2, 1999, may
not be served by the agency unless the Newhall County Water District
has granted approval.

(B) Nothing in this section prohibits the Newhall County Water
District from exercising any authority conferred by other law for the
purpose of providing retail water service within the area described in
paragraph (1).

(b) The agency may not exercise retail water authority outside the
boundaries described in paragraph (1) of subdivision (a). Any expansion
of retail water authority outside the boundaries described in paragraph
(1) of subdivision (a) shall require authorization by statute.

(c) Except during a water emergency declared by the board pursuant
to Chapter 3 (commencing with Section 350) of Division 1 of the Water
Code, the agency may not export groundwater produced within the area
described in paragraph (1) of subdivision (a) outside of that area.

(d) During any rolling average five-year period, the agency shall use
water imported by the agency for not less than 50 percent of the water
supply demand within the area described in paragraph (1) of subdivision
(a).

(e) (1) On or before February 1, 2002, the agency shall commence
the preparation of a groundwater management plan that meets the
requirements of Part 2.75 (commencing with Section 10750) of Division
6 of the Water Code.
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(2) (A) Prior to the formulation or adoption of a groundwater
management plan, the agency shall form a Groundwater Management
Plan Advisory Council consisting of one representative from each retail
water purveyor within the agency’s jurisdiction, and one representative
from each groundwater producer who produced more than 100 acre-feet
of water in the preceding water year within the agency’s jurisdiction. The
agency shall regularly consult with the council regarding all aspects of
the proposed groundwater management plan. No groundwater
management plan shall be submitted to the agency’s board of directors
for consideration without the board first having forwarded a copy of the
proposed plan to the council for review and having received the council’s
timely comments to the plan.

(B) All members of the council, or their representatives, shall receive
written notice with regard to, and may attend, all meetings of any board,
program committee, advisory or technical body, interagency group, or
any other group formulating, reviewing, evaluating, or otherwise
working on any aspect of the groundwater management plan as
described in paragraph (1).

(3) The agency shall complete the groundwater management plan on
or before February 1, 2004, except that the agency may extend the
completion date for the period of time in which any court issues an
injunction that impairs the ability of the agency to complete the
groundwater management plan in accordance with this subdivision.

(4) If the agency fails to commence the preparation of a groundwater
management plan in accordance with paragraph (1) or fails to complete
a groundwater management plan in accordance with paragraph (2), any
interested party may seek a writ of mandamus to compel the agency to
prepare a groundwater management plan in accordance with this
subdivision.

(5) The water quality and quantity data gathered pursuant to the
memorandum of understanding between the Santa Clara River Valley
Upper Basin Water Purveyors and the United Water Conservation
District, effective August 20, 2001, shall be made available to the agency
for purposes of preparing and updating the groundwater management
plan.

(f) Nothing in this section authorizes the agency to provide retail
water service outside the boundaries of the agency.

SEC. 4. Section 16.1 is added to the Castaic Lake Water Agency
Law (Chapter 28 of the Statutes of 1962, First Extraordinary Session),
to read:

Sec. 16.1. The agency may exercise the authority granted by Section
15.1 in accordance with the County Water District Law as set forth in
Division 12 (commencing with Section 30000) of the Water Code.
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SEC. 5. The Legislature finds and declares that because Sections 1,
3, and 4 of this act, which amend Section 12944.7 of the Water Code and
the Castaic Lake Water Agency Law (Chapter 28 of the Statutes of 1962,
First Extraordinary Session), are prospective, the Legislature expresses
no opinion with regard to any court actions filed prior to July 1, 2001.

SEC. 6. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because a local
agency or school district has the authority to levy service charges, fees,
or assessments sufficient to pay for the program or level of service
mandated by this act, within the meaning of Section 17556 of the
Government Code.
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